1/5/12

Kurikuulus Red Velvet cupcake ehk punane sametkoogike (also in English)



Jõuluvana nimelt tõi mulle otse Inglismaalt suure punase toiduvärvi ja armsaid pisikesi pabertopsikesi, mis otsekohe innustasid mind tegema Hummingbirdi kuulsat Red Velvet Cupcake'i. Sametkoogike vastab tõenäoliselt sellepärast hästi koogikese olemusele, et need on õige valmistamise järel pehmed nagu švammid, ma ei suutnud oma näppe eemal hoida kui olin tüki ära hammustanud. Suussulavad ja pehmed. Mul on ülim rõõm teatada, et need maitsesid niisama hästi nagu poolteist kuud tagasi Hyde Parkis. Nii valmisidki minu peaaegu et südaöised koogikesed:

Mida vaja läks?
60 g magedat võid 
150 g peensuhkurt
1 muna
10 g kakaoppulbrit
20 ml punast toiduvärvi
0,5 tl vanilliekstrakti
120ml petti
150 g nisujahu
0,5 tl soola
0,5 tl söögisoodat
1,5 tl valge veini äädikat (poodides 1-2 eurot, kehtib oma 5 aastat)

Toorjuustukreem:
300 g tuhksuhkurt
50 g magedat võid
125 g maitsestamata toorjuustu

P.S. Olen üldiselt suhkrukoguseid kõvasti vähendanud, kuid Red Velveti puhul jäin retseptile 100% kindlaks. Nagu näha sisaldab toorjuustukreem palju suhkurt - lubasin seda seekord, sest koogikesed ise pole seekord nii magusad nagu mõned teised.

Kuumutasin ahju 170 kraadi peale.

Vahustasin omavahel või ja suhkru ning seejärel lisasin sinna ka muna. Eraldi kausis miksisin kokku kakao, vanilliekstrakti ja punase toiduvärvi. Sellest peab jääma ühltane pasta. Lisasin selle taignale ning segasin ühtlaseks. Väiksemal mikserdamise kiirusel lisasin pool vajaminevast petist, seejärel pool jahust, siis teise poole petist ja siis teise poole jahust. Viimaks lisasi soola, söögisooda ja veiniäädika.

Täitsin paberkorvikesed 2/3 ulatuses taignaga ning panin ca 20 minutiks ahju. Tulemus peab olema pehme ja vetruv ning sissetorgatud puutikk peab puhtaks jääma. 

Samal ajal kui koogikesed küpsesid valmistasin kreemi. Segasin omavahel toasooja või ning suhkru ja lõpetuseks lisasin toorjuustu. Mikserdasin seni kuni kõik oli ühtlane ning pehme. Liiga kaua mikserdades (üle 5 minuti) aga võib toorjuust liiga vedelaks minna, niiet ettevaatust!

Kui koogikesed olid sobivalt küpsenud tõstsin nad välja ja jätsin pannile jahtuma. Seejärel katsin nad kreemiga. Kasutasin tordipritsi laia ümmargust otsa. Tosinast täpselt pooled kadusid meil M-ga kahepeale täpselt poole tunniga :)










Santa Claus brought me red food colouring and cute paper baskets for muffins directly from England and that just put me in the mood of making Red Velvet cupcakes right away. It's "velvet" probably because if You make it right then it is as soft as a sponge - melting in the mouth and really yummie. I am extremely happy that the taste was as good as one and a half months ago in Hyde Park when me and my two friends went to taste it there. Here is how I cooked the midnight cupcakes:


What did I need?
60 g unsalted butter
150 g caster sugar
1 egg
10 g cocoa powder
20 ml red food colouring
1/2 tsp vanilla extract
120 ml buttermilk
150 g plain flour
1/2 tsp salt
1/2 tsp bicarbonate of soda
1/2 tsp white wine vinegar

For the cream cheese frosting:
300 g icing sugar, sifted
50 g unsalted butter
125 g cream cheese, cold

I heated the oven to 170 degrees.

I mixed the butter and the sugar and then added the egg. In a different bowl I mixed the cocoa powder, vanilla extract and the red food colouring. It should be a soft paste. Then I put the two mixtures together. I lowered the speed of the mixer. I added half of the buttermilk, then half of the flour, then again the other half of the buttermilk and the other half of the flour. And finally I poured in the wine vinegar, baking soda and salt. 

I filled the paper baskets leaving 1/3 of them empty and put them into the oven for about 20 minutes. The result should be soft and elastic. Try the wooden stick into the cupcake - it should be clean. 

When I had put them into the oven I made the cream cheese frosting. I mixed the butter and the sugar and then added the cream cheese. I mixed until it was fluffy and even. When the cupcakes were ready I let them cool down a bit and then covered with the frosting. After they were ready, 6 of the cupcakes had disappeared half an hour later and there was just me and M at home tasting them :)

9 comments:

  1. jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D like like

    ReplyDelete
  2. Nagu päris, eks Jõuluvana? :)

    ReplyDelete
  3. Kas sellisest kogusest piisaks ka nagu lihtsa koogina tehes, kasutades tordipõhjana?

    ReplyDelete
  4. Kui mina teeksin selle tordipõhjaks (klassikalise ümmarguse vormi sisse), siis ma katsetaksin kõigepealt poolteist korda samasuure kogusega. Usun, et ainult selle retsepti kogusest, mis siin on, tordipõhja jaoks jääks väheks. Ning et tulemus oleks veelgi lopsakam, siis julgeksin isegi proovida kahekordse kogusega. Aga siis peab kindlasti arvestama küpsemisajaga, mis peaks olema veidi pikem. Küpsusastet saab kontrollida hambatikuga - kui see jääb puhtaks, siis peaks kook valmis olema. Samuti võib lihtsalt pealt näppudega katsuda, kas tulemus on vetruv või liiga pehme. Head katsetamist, aga anna kindlasti ka teada, kuidas läks kui selleni jõuad!

    ReplyDelete
  5. Laupäeval katsetan ja annan teada teile kuidas sujus :)

    ReplyDelete
  6. Paistavad niiii head :)

    ReplyDelete
  7. Kui palju neid tuleb?

    ReplyDelete