2/5/12

Kondiitrikooli sissesaamist tähistav banaani-toorjuustu kook küpsise põhjal

Jah, nüüd olen ma ametlikult alustamas uut etappi oma elus, mille käigus peaksin saama selgeks kõik Eestis vastaval alal töötamiseks vajalikud põhitõed. Lähen kondiitriks. Samm lähemale ühele unistusele. Ootan väga suure põnevusega!


Aga hetkel olen hoopiski Tallinnas. Võtsin raamatu ka kaasa, teadsin kohe, et tekib mingisugune vajadus midagi küpsetada. Ema ka alati väga ootab minult kooke. Koogi ma tõesti tegin, aga seekord on kook küpsetamata. Vajas ainult külmas seismist. Paari tunni pärast oli juba täitsa hea, aga tegelikult oli järgmisel päeval kõige õigem tekstuur. Valmistasin banaani-toorjuustukoogi. Valmistamise aeg oli umbes 20 minutit. Tulemus sai tõeliselt hea, seekord ka mitte liiga magus.

Mida vaja läks:

6 lehte želatiini (Rimist lehti ei leia, aga Selverist küll)
200 g püreestatud  banaane (ehk 2-3 banaani)
70 ml apelsinimahla
300 g toorjuustu
110 g peensuhkurt
3 munakollast
250 ml vahukoort

Koogipõhja jaoks: 
200 g murendatud küpsiseid (kasutasin umbes pool pakki Digestive küpsist)
150 g sulatatud magedat võid





Murendasin küpsised köögikombainis ning seejärel lisasin segades juurde sulavõi. Surusin selle koogivormi  (paberiga kaetud) põhja ning panin külmkappi. Püreestasin banaanid ning lasin selle koos apelsinimahlaga keskmisel kuumusel kiiresti läbi keeda. Asetasin leigesse vette želatiinilehed ligikaudu 5-10 minutiks. Vahustasin toorjuustu, suhkru ja munakollase aeglasel kiirusel, et tekiks tihe ühtlane segu. Eraldi kausis vahustasin vahukoore suhteliselt tugevaks ning segasin selle rahulikult toorjuustusegu sisse. Kui banaanipüree oli läbi mulksunud, siis tõstsin selle kõrvale, et see jahtuks veidi. Želatiinilehtedest tuleb vesi kergelt välja pigistada ja seejärel see banaanipüree sisse segada, aga püree ei tohi selleks ajaks enam kuum olla vaid lihtsalt kergelt soe. Želatiin lahustus täielikult püree sisse ära. Seejärel tõstsin paar lusikatäit püreed toorjuustumassi sisse ja segasin, et temperatuurid ühtlustuksid. Tegin veel nii paar korda kuniks kallasin kõik kokku ja segasin ühtlaseks. Kallasin katte külmale küpsise põhjale ning panin paariks tunniks kuni terveks ööks külma. Serveerimiseks kaunistasin banaani tükkidega.



Viisin koogi mööda linna sõpradele laiali. Minu armsad kursusekaaslased Kadi ja Helen pistsid kohe kaks tükki järjest nahka. Õde võttis koogi kinno kaasa ja sõi seal. 


No comments:

Post a Comment