5/27/13

Sidrunikook



Seekordse neelu ajas mulle totaalselt peale Lusika kokasaade, kus Tuuli käis koos saatejuhiga küpsetamas ning seetõttu on ka minu tänane koogi ülestäheldus täpselt üks ühele sellele retseptile. Kui ma ainult midagi muudaksin, siis paneksin sellele sidrunitäidise osale umbes poole vähem suhkrut, aga ei tea - võib olla oli mul lihtsalt vähehapu sidrun!


Mida vaja läks?
Täidise jaoks:
1 sidrun
4 munakollast
2 spl nisujahu
1,5 dl suhkrut
25 g margariini või võid
1,5 dl vett

Besee jaoks
1,5 dl suhkrut
4 munavalget

magusa muretaigna jaoks:
100 g võid (kindlasti hästi külmana)
2,5 dl nisujahu
2 spl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
2spl vett

Valmistasin muretaigna: segasin omavahel ja sõelusin lauale nisujahu ja küpsetuspulbri, lisasin sinna suhkru. Hakkisin noa abil sisse või ning kõige viimaks tegin väikese süvendi ja lisasin sinna vee, peale mida tuleks tainas kiirete liigutustega ühtlaseks pallikeseks mätsida ja pooleks tunniks kuni tunniks külma panna. Seejärel kuumutasin ahju 190 kraadi juurde. Mätsisin muretaigna koogivormi põhja nii, et ääred saaks keerata ca 2 cm jagu üles. Tegin kahvliga sisse täkked, et tainas ei kerkiks, vaid küpseks, asetasin sellele omakorda küpsetuspaberi ning katsin potikaanega, mida sai ahju panna (selle asemel kasutatakse kuivatatud herneid - et tainas ei saaks kerkida). Küpsetasin ca 12 minutit kuni nägin, et servad hakkavad kergelt pruunikaks tõmbuma. 
Täidise jaoks riivisin sidruni erkkollase koore osa ja pigistasin selle hulka kogu sidruni mahla. Panin kõik koostisosad madalal tulel potti ning lasin podiseda seni kuniks tekkis hapukoorepaksune kollakas mass, pidevalt vispliga segades, et põhja ei kõrbeks. Umbes sama kaua oli vahustusmasinas besee jaoks vajaminev munavalge. Vahustasin selle üsna tugevaks vahuks (kaussi peaks saama tagurpidi keerata ilma, et munavalge kohe voolama/liikuma hakkaks) ning lisasin siis munavalgele suhkru  ning vahustasin kuniks massist jäid lusikaga läbitõmmates kaunid tipud. Katsin poolküpsenud koogipõhja sidrunikreemiga ühtlaselt ning kõige peale panin munavalge, "täkitades" lusikaga efektsed tipukesed. Küpsetasin kooki veel ca 12 minutit kuni besee oli kuldpruun. Nautisime kohe kui oli täielikult maha jahtunud :)



No comments:

Post a Comment