5/14/13

Kodumaise tooraine avapauk - rabarberikook


Ehtsad vanaema rabarberid, mis omanik täna ise rongiga maalt tõi, olid muidugi nii ahvatlevad, et pool vart läks toorelt (kerge suhkrukattega loomulikult). Sain kaasa õpetussõnad - kui kooki teed, siis lõigu rabarberid algatuseks ära ja jäta suhkru alla seisma. Kui lõpuks neid koogi peale laotama hakkad, kalla enne tekkinud vedelik ära, siis ei jää kook niivõrd vesine.

Kogus on peaaegu et ahjuplaaditäis. Oleneb selle suurusest.

Mida vaja läheb?

4-5 vart rabarbereid (ca 30-40cm pikad noored varred, neid ei pea koorima)
100 g suhkrut
veidi mandlilaaste

Muretaigna jaoks:
200 g võid
200 g nisujahu
100 g kaerajahu (selle asemel võib kasutada lihtsalt 100 g rohkem nisujahu)
100 g suhkrut
1 muna

Biskviittaigna jaoks:
6 tk muna
130 g suhkrut
80-100 g nisujahu
1 spl tärklist (nt kartuli)

Tükeldasin rabarberid paari millimeetri laiusteks tükkideks, panin kaussi ja raputasin suhkruga üle ning jätsin seisma.

Segasin omavahel sõelutud jahu ja suhkru ning asetasin lauale kuhja. Tükeldasin sisse või tükid ning suure noaga hakkisin võid jahu-suhkru sees seni kuni alles olid pisemad tükid võid. Sõtkusin kiirelt läbi. Tainas on mure ja tükiline. Tegin uuesti kuhja ning kuhja sisse väikese augu. Kallasin sinna lahtiklopitud muna. Sõtkusin käte abil taigna ühtlaseks pallikeseks (eelnevat annab kenasti ka kombainis teha :) ning asetasin külmkappi külma (ca 20 minutiks). Panin ahju 200 kraadi juurde sooja. Seejärel võtsin taigna välja ja panin taignarulli ja näppude abiga paberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetasin eelkuumutatud ahjus ca 10 min kuniks tainas muutus servadest õrnalt pruunikaks.

Alandasin ahjus kuumust 180 kraadile. Biskviidi jaoks vahustasin munad ja suhkru heledamaks massiks, lisasin sõelutud ja omavahel segatud jahu ja tärklise kuniks sain biskviittaignale soviva konsistentsi. Kallasin rabarberitelt ära tekkinud vedeliku ja asetasin need ühtlaselt küpsenud muretaignale. Kallasin peale biskviidi ning katsin mandlilaastudega. Küpsetasin ahjus ca 25-30 minutit. Jahtunud koogi katsin tuhksuhkruga.



No comments:

Post a Comment