1/15/13

Midagi lihtsat ja traditsioonilist õhtuseks näksimiseks - küpsis "Keeleke"



Et paberit kätte saada, peab oskama teha kõige klassikalisemaid asju nagu biskviittaigen, liivapõhi, võikreem ja võibiskviittaignast küpsised (näiteks tuntud "Kevadlille" küpsis). Seetõttu pidin ka kodus küpsiseteo ette võtma. Alguses tundus see küll suure kohustusena, mis kripeldas, aga kui valmis sain, siis mõtlesin, et võiks teinekordki selle toorainevaese küpsetisega maha saada. Ikka hea ju mõni küpsis tee või piimaga põske pista!

Valmistasin ca 300 grammi küpsiseid.

Mida vaja läks?
115 g küpsetamiseks mõeldud margariini
115 g suhkrut
2 muna
180 g nisujahu

Kõik tooted peaksid olema toasoojad, k.a. margariin. Selleks tuleks margariin külmikust mõni aeg väljas hoida või veevannil teda pisut soojendada. Vahustasin margariini ja suhkrut umbes 10-15 minutit, sealjuures kaapisin aegajalt kausi servast massi kokku poole. Eraldi kausis segasin kiirelt lahti muna ning lisasin seda jupi haaval (nii umbes viie korraga) taignale, et peale igat lisamist muna ära seguneks. Sõelusin sisse jahu ning segasin selle kiirelt käsitsi või spaatliga ühtlaseks. Võibiskviittaigna puhul ei tohi kaua jahu sisse segada, sest siis tainas muutub venivaks ning kaotab oma õhulisuse. Panin taigna pritskotti (võib kasutada ka tordipritsi) ning pritsisin paberiga kaetud ahjuplaadile ca 2x5 cm suurused "keelekesed". Küpsetasin 200 kraadises ahjus ca 10-13 minutit kuniks küpsised tõmbusid pealt kergelt pruunikaks. Jahtudes küpsis taheneb veidi, seega ei ole ahjus vaja väga kaua hoida kui küpsised on juba pruunikad.

No comments:

Post a Comment