1/11/13

Hästi klassikaline toorjuustukook vaarikapüreekattega

Toorjuustukoogiga peaaegu et ei saa alt minna, see maitseb alati kõigile. Pealegi on selle valmistamine nii küpsetatud kujul kui külmalt (külmas seismisega ja/või želatiiniga) üsnagi lihtne. Seekord esitlen aastavahetuseks valminud küpsetatud toorjuustukooki, millele väga kauni ja erksa punase värvi andis vaarika toormoos.


Mida vaja läks?
Põhja jaoks:
1 pakk Selga või Kalevi klassikalisi küpsiseid
80 g võid

400 g toorjuustu (ideaalne - Farmi 400 grammine köögi toorjuustu)
400-500 g hapukoort (üldiselt on toorjuust ja hapukoor 1:1, aga et terve pakk saaks kasutatud, panin seekord 500 g hapukoort)
3 muna
klaasitäis suhkurt (ca 2,5 dl)

Katteks:
vaarika või mistahes muu marja toormoosi (ca 1,5-2 dl)
želatiini (seekord katsetasin Rimist saadud kiiresti lahustuvat želatiini ca 15 g)
kaunistused

Purustasin pudrunuiaga/köögikombainiga küpsised, segasin kokku sulatatud võiga ning surusin koogivormi põhja. Panin külma.

Vahustasin kiirelt läbi munad ning lisasin suhkru, hapukoore ja toorjuustu ning vahustasin kõik ühtlaseks. Kallasin koogipõhjale. Küpsetasin 175 kraadi juures 40 minutit, keerasin kuumuse maha ning jätsin koogi veel kolmveerand tunniks jahtuvasse ahju. Lasin seejärel lõplikult jahtuda.

Želatiini kogused on minu jaoks üsna must maa, sest neid valmistatakse nii paljusid erinevaid. Üldjuhul on lehtede puhul pilt selge, kuid seekord leidsin oma kodukoha veidi tooraine vaesest Rimist vaid kiiresti lahustuvat želatiini, mida varem näinud polnud. Selleks, et see toormoosi hulka segada, keetsin vett ning lisasin kuuma keenud vett täpselt nii palju želatiinile, et vedelik selle ära kataks. Segasin koheselt kuniks želatiin lahustus. Segasin ühtlase peene joana želatiini toormoosi hulka ning katsin ühtlaselt koogi. Külmas tahkus toormoos mõnusalt tarresjaks. Kas pole mitte ilus intensiivne punane?


5 comments:

  1. Tahaks teha vabariigi aastapäevaks kooki - mingit toorjuustu või jogurti või kohupiima. Need küpsisepõhjaga tunduvad väg ahvatlevad, kuigi ma pole kunagi teinud küpsistest põhja,s amas, kui raske see ikka olla saab. Kuna meil siin pole traditioonilist Eesti küpsis ja juba hilja, et kellelgi lasta tuua, kas siis Digestive küpsised, mida mitmetes blogides ka koogipõhjas kasutatakse, võiksid ka sobida?

    ReplyDelete
  2. Ära muretse, kõik kypsised sisuliselt sobivad. Digestive eriti hästi kuna lisad sinna ju võid ja teed veel rasvasemaks. Kypsistest põhi on kindlasti yks lihtsamaid!

    Lisaks: 1 pakk nt Kalevi kypsiseid peaks olema 180g, netist saad kindlasti kontrollida.

    ReplyDelete
  3. Ja purustama ei pea pulbriks, vaid selliseks pool pulbriks pool väikesteks tykkideks.

    ReplyDelete
  4. Suur tänu, ma siis vist poovin küpsistega. Zhelatiin tekitab ka pisut hirmu, vaatan, kas lähen sellele libedale või segan hoopis marjad juustukatte sisse. Hakkan juuba täna ringi vaatama, mida meil siin saada on

    ReplyDelete
  5. Ära selle katte pärast ka väga põe. On suurepärane kui teha lihtsalt püree marjadest ja sellega vahetult enne tüki serveerimist kaunistada :) Ja kuna see juustukate on enne küpsetamist suhteliselt vedel, siis võid marjad sinna lihtsalt sisse puistada, jääb natuke huvitavam kui tüki lahti lõikad - tekib kolm kihti: küpsised, toorjuustu ja toorjuustukiht marjadega.

    ReplyDelete