11/4/12

Klassikaline rosina-kaneelikringel 1,5kg (ja "põimimine")



Minu esimene ametlik kringel valmis kingitusena isale, kes armastab traditsioonilisi maitseid ja eelistab iga kell üht head kringlit või saiakesi mistahes sünnipäevakingile. Seetõttu valisin klassikalise eelkergitusega kaneeli ja rosinatega valmistatud kringli. Tuhksuhkru ja kakao pumatiga olen vaheldumisi kringli katnud seetõttu, et sünnipäevalaps pumatit ei eelista, kõik teised aga küll. Põimimise (palmimise) asemel näitan Teile head ja lihtsat moodust, kuidas esindusliku kringli saab. Kringel kaalub ca 1,5 kg ja on täitsa sobilik peresisese sünnipäevapeo söögilauale (12-14 tükki).

Mida vaja läks?
Taigna jaoks:
200 ml piima
30 g värsket pärmi
500 g jahu
100 g suhkrut
100 g võid
2 munakollast
1 tl kardemoni
1 tl soola
poole sidruni riivitud koor

Sisu jaoks:
120 g võid
2 tl kaneeli
2 dl suhkrut (kasutasin 3/4 fariini ja 1/4 tavaline)
150 g rosinaid

Katteks: 
200 g tuhksuhkrut
2 tl kakaod
2-3 spl vett

Mõõda valmis kogused, et hiljem oleks hõlpsam töötada. Selle käigus võtad välja ka või, mis võiks olla toasoe ja üsna pehme (kui ta ei jõua minna pehmeks võib ka potis sulatada). Esimese toiminguna tuleks rosinad panna vee sisse likku (kaussi, et nad oleks veega kaetud), mille käigus nad muutuvad pehmemekas ja ühtlasi ka puhtamaks. Seejärel tuleks piim saada käesoojaks. Selleks on järgmine nipp: kallan piima potti ja panen pliidile (täiskuumusel läheb vaid mõni sekund); kui piim tundub olevat käega täpselt samas temperatuuris (ei ole veel kuum ega ka enam jahe/leige/külm), siis on ta valmis. Selline temperatuur on vajalik selleks, et pärm saaks hakata paljunema (35-37 kraadi, nii nagu meie kehadki). Pudista pärm kergelt piima sisse ja sega kuni see sulab. Sõelu sisse 250 grammi jahu (pool kogusest) ja jäta rätiku alla umbes pooleks tunniks kerkima.

Järgnevalt sega kergelt vispliga läbi munakollane ja suhkur ning lisa see kerkinud taignale. Samuti lisa sool, kardemon ja sidruni koor, sõelu sisse ülejäänud jahu ning enne viimast peotäit jahu sega sisse ka või. Tainas peaks olema kausist lahti löönud, kergelt läikiv ja mugav sõtkuda. Pane tagasi rätiku alla ja lase soojas kohas kerkida (näiteks radiaatori lähedal või köögipinnal, kus tehakse läheduses pliidil või ahjus süüa) kuniks tainas on umbes kahekordne. See ajakulu võib olla poolest tunnist kuni tunnini.

Valmista sisu. Selleks sega kas kahvli või lusika abil või köögikombainis või blenderis või, suhkur ja kaneel.

Järgnevast lõigust selgema pildi saamiseks on allpool illustratsioonid. Valmis pärmitainas kalluta jahuga üle puistatud tööpinnale ning rulli eespool pildil näidatud nelinurgani. Kata kaneelikreemiga ja puista üle kurnatud rosinatega. Keera tainas tihedalt rulli  (hakka rullima pikemat ristküliku serva) ning venita seda käes veel veidi. Ära tainast karda, see on elastne ja tugev. Keera tainas paberiga kaetud küpsetusplaadile rõngaks ja "näpista" otsad kokku. Lõika kääridega sisse salgud. Selleks hoia kääre diagonaalses asendis ja lõika ca 2 cm paksused tükid. Käärid peaksid lõikama nii sügavale, et põhjast jääks ca 7-10mm tainast lõikamata. Venita lõigud vaheldumisi ringist väljapoole ja sissepoole.


Nüüd lase kringlil rätiku all veelkord kerkida, seekord piisab 20 minutist. Pane tööle ka ahi. Kringel vajab olenevalt ahjust 180-200 kraadi. Minu ahi kipub altpoolt kuumusega liialdama, seega alustasin 180 kraadist. Küpsemise aeg on 20-25 minutit. Kerkinud kringli võib läike andmiseks üle pintseldada munakollasega (aga hiljem katame selle kakao pumatiga, nii et antud juhul ei ole ka oluline). 

Küpsenud kringlil võiks lasta veidi jahtuda enne kui katta pumatiga (või ka lihtsalt tuhksuhkruga).

Pumati valmistamiseks sega kokku kakao ja tuhksuhkur ning sega sisse vesi. Pane pott keskmise kuumusega pliidile ning sega koguaeg. Ideaalse pumati temperatuur on 40-45 kraadi (et ta jääks kenasti läikima). 40 kraadi nagu Te teate on igavesti kõrge palavik aga ei midagi, mis näppe kõrvetaks. Selle testimiseks võib aegajalt lusika vastu alumist huult või kätt panna - see peaks olema veidi soojem kui Teie kehatemperatuur. Pumatit on hea kasutada siis kui ta on tekstuurilt umbes nagu hapukoor. Kalla see kringlile sobivalt peale (kas ühtlaselt, jupiti või näiteks ruudustikku tehes). Serveeri värskelt ja soojalt.



3 comments: