10/6/16

Kaneelisaiad kerge kakaopumatiga

Pikka juttu pole. Klassikaarmastajatele, suurtele, väikestele, kõigile :)




Kaneelisaia põhiretsept pärineb taimetoit.ee lehelt ning seal oli kasutatud glaseerimiseks tumedat šokolaadi. Erinevus seisnebki vaid selles, et minu saiakestel on peal kakaopumat.

Mida vaja läks?
12 g kuivpärmi (1 pk)
näpu otsaga soola
380 g nisujahu
4 spl pruuni suhkrut
250 ml käesooja vett
1 spl oliiviõli

Kaneelisisu jaoks.
5 spl pruuni suhkrut
1 tl kaneeli
5 spl oliiviõli

Pumati jaoks:
3 spl tuhksuhkrut
1/2 spl kakaod
1-2 spl vett



Sõelusin jahu läbi ja segasin pärmi ja soolaga. Eraldi kloppisin kokku suhkru ja vee ning seejärel segasin puulusikaga selle jahu hulka. Lõpetuseks lisasin 1 spl õli. Mätsisin kätega ühtlaseks taignaks (tuleb kiirelt kausi servade küljest lahti) ja panin sooja kohta tunniks ajaks räti alla kerkima (kasutasin oma niigi töösolevat elektriradiaatorit).

Panin ahju 200 kraadi juurde sooja. Seejärel rullisin tigna jahusel pinnal ristkülikukujuliseks. Segasin kokku kaneeli, suhkru ja õli ning "kreemitasin" taigna sellega kokku, jättes ühe pikema serva (saiakese välisring) veidi paljamaks. Keerasin pikemat servapidi taigna tihedalt rulliks ning lõikasin nii mitu korda tükke pooleks, kuni sain ca 2 cm paksused tükid (tekkis 16 rulli). Asetasin need kõrgema servaga ahjuvormi ca 1-2 cm vahedega ja lasin neil 5-10 minutit veel selliselt soojas kohas räti all kerkida. Pintseldasin kergelt välimised rullid väliservadest veega üle (lööb õrnalt läikima, see samm on rangelt vabatahtlik :) ). Küpsetasin 15-17 minutit kuniks sain kergelt pruunikad pehmed kokkuküpsenud saiakesed.

Pumati jaoks segasin kõik väikeses kastrulis kokku ja lasin ühtlaseks vedelikuks kuumutada (pumat on taotluslikult küllaltki vedel; kes soovib tahkemat nagu näiteks on moorapeal, siis panna üliminimaalselt vett ja rohkem tuhksuhkrut).

Jahtunud rullid ilmestasin tuhksuhkruga.





No comments:

Post a Comment