8/9/16

Mustika-toorjuustutort


See on üks tõeliselt "kokkuklopsitud" tort, mille iga kiht valmis käigu pealt ja erilist visiooni mul enne polnud. Teadsin vaid, et ema korjatud värsked mustikad on vaja ära kasutada ja tordiks komponeerida. Häbi ka ei tunne, et põhjaks kasutasin "poeliivatainast", sest juhtumisi olin seda töölt kaasa saanud :)

Mida vaja läks?
1/3 Pagaripoiste liivataignast (700g pakk)
1 spl magusat moosi (kasutasin õunamoosi)
ca 1 klaasitäis mustikaid
400 g käöögitoorjuustu
400 ml vahukoort
2 spl suhkrut
1 dl hapukoort
2 želatiinilehte (pakist, kus 0,5 l kohta kasutatakse 1 želatiinilehte; mõned pakid on aga hoopis 0,1 liitrit vedelikku/kreemi 1 lehe kohta)

Ganache jaoks:
100 grammi piimašokolaadi
100 ml vahukoort

Kaunistuseks veel šokolaadi ja piparmündilehti




Põhja surusin paberiga kaetud koogivormi põhja ja küpsetasin õrnpruuniks 185-kraadises ahjus. Jahutasin, eemaldasin paberi ja panin vormi tagasi. Katsin õhukese kihi õunamoosiga ja mustikatega.

Kreemi jaoks vahustasin vahukoore ja seejärel segasin hulka hapukoore ja toasooja toorjuustu. Lisasin ka suhkrut veidi, et ei tekiks magus kreem (sest koogipõhi ja piimašokolaad on juba magusad), aga et ei jääks ka hapukoorehapu. Leotasin želatiinilehti 10 minutit külmas vees, väänasin nad välja ja asetasin tühja kaussi, kuhu lisasin 2-3 spl tulikuuma vett ja lusikaga segades lahustasin želatiini. Niristasin peene joana želatiini kreemi sisse ja segasin selle spaatliga hulka. Katsin liivataigna- ja mustikapõhja kreemiga ühtlaselt koogivormis ja jätsin külmkappi tahkuma. Üle öö, aga peaks piisama ka mõnest tunnist.

Seejärel tõmbasin terava noaga tahkunud kreemi koogivormi servade küljest lahti ja eemaldasin koogivormiservad. Ganache jaoks lasin vahukoore keema, seejärel võtsin tulelt ja segasin sisse tükeldatud piimašokolaadi kuniks sai ühtlane segu. Lasin maha jahtuda. Seejärel vahustasin miksriga kuniks sain siidja šokolaadi ja katsin sellega tordi. Peale veel üks kiht mustikaid ja kaunistused.




No comments:

Post a Comment