4/6/15

Makroonitegu



Kõigepealt varu aega ja kannatust. Makroonid on nagu pärmitaigen - halva tujuga tehes ja kiirustades ei tule sellest midagi välja. Laps magama. Päevaraskused selja taha. Ja minek.

Kogusest tuleb ca 2 plaaditäit makroonipooli, see tähendab siis ühe plaadi jagu terveid makroone (eeldusel, et ühe makrooni suurus on 3cm diameeter). Hehee, in your dreams. Võib olla oled see õnnelik, kellel 100 või kasvõi 98,5 protsenti makroonidest õnnestuvad. Minul läheb alati mõni kuni mitu mahakandmisele. Aga kui teed esimest korda ja seda makrooni on võimalik pärast süüa ning pealevaadates saab umbkaudselt isegi aru, millega tegemist on, siis võid õnnestunuks lugeda. Ideaalsed makroonid saavutasin mina igatahes viiendal küpsetuskorral.



Vaja läheb miksrit (sest me vahustame munavalget väga kaua), mõningaid kausse, suurt sõela, köögikaalu, silikoonspaatlit (!!), pritskotte jms elementaarseid küpsetamise asju nagu küpsetuspaber.

Põhiretsept on järgmine:
* 90 g munavalget (mis võiks juba külmkapis avatud kausis ühe ööpäeva oodata)
* 30 g suhkrut
* 110 g mandlijahu (Prismas 800g pakk ja 80g pakk, 19 eurot midagi kilo)
* 200 g tuhksuhkrut

Kõik koostisosad on vaja kaaluda ja mõõta grammitäpsusega! Ideaalis peaks mandlijahu ja tuhksuhkru läbi sõeluma ja sõelale jäävad mandlijahu tükid nt kohviubadepurustajaga veel väiksemaks tegema ning seejärel kokkusegatud mandlijahu ja tuhksuhkru veelkord läbi sõeluma. Et oleks maksimaalselt õhuline. Aga Sandra mandlijahu ei viitsi sõeluda, tuhksuhkrut  küll, sest see ei ole nii aeganõudev. Seega - saab ka ilma suurema sõelumiseta.

Niisiis töökäik:
Sega kokku mandlijahu ja tuhksuhkur (kahvliga, käega, vispliga, sõeludes, millega iganes)
Pane munavalge hästi puhtasse (st pole jäänud rasvaseks või veetilku sees) kaussi ning mikserda alustades aeglasest kiirusest munavalge nii palju vahtu, et ta oleks suuremate mullidega lumivalge vaht. Seejärel jätka mikserdamist nii kuniks oled lisanud 30 grammi tavalist suhkrut vähehaaval muna hulka. Valmis munavalge on selline kui lusikaga alt üles välja tõmmates jääb munavalgest kaunis tipp üles ning kaussi hetkeks tagurpidi keerates ei tohi see valguda ega maha kukkuda.

Kui see etapp on läbitud ja ma soovin saada erivärvi makroone, siis lisan need värvid just sellele munavalgevahule. See tähendab seda, et pean kahe erivärvi makrooni saamiseks poolitama nii munavalgevahu kui ka tuhksuhkru-mandlijahusegu. Tilgutan poolele munavalgele üht tooni toiduvärvi ja teise jätan tavaliselt värvimata - helebeež on ka värv.

Seejärel segan mandli-tuhksuhkrusegu munavalge sisse (värvides siis jätkuvalt pool poole sisse). Selleks segan kuivained umbes 4 jupi kaupa munavalgevahu sisse, peale igat korda spaatliga rahulike tõmmetega segades. TÄHELEPANU! Munavalgevahu ja tuhksuhkru-mandlijahu tuleb kokku segada 50 spaatli ringiga rahulikult segades. Viiekümnendaks korraks peaks tainas olema ideaalne kui mõõdetud kogused on täpsed ja munavalgevaht piisavalt kõva. Testin taigna tekstuuri nii, et keerutan veel ühe korra spaatliga taignast läbi ja see peab valguma 5 sekundi jooksul oma algolekusse tagasi.

Täidan pritskoti taignaga ja pritsin paberiga kaetud ahjuplaadile ca 2,5cm kettad, hoides pritskoti ava täpselt tekkiva ketta keskel. Pritskotis on ca 1cm diameetrine auk. Alguses jääb üles väike tipp, aga nagu öeldud - valgub see mõne hetkega ära. Jätan valmispritsitud tainga ca 1 tunniks plaatidele seisma.

Küpsetan makroone ahju alumisel korrusel 150 kraadi juures ca 14 min. Klišeelause: ahjud on erinevad! Mõne puhul võib 14 min olla juba üleküpsemine. Pead katsetama ja jälgima. Oluline on, et makroonile tekiks alla "jalg" või pigem "tald" ehk siis see ümmargune "alumine korrus" ja pealt oleks makroon üliõhukese krõbeda kihiga. Kui makroonid pealt mõranevad on kõige suurema tõenäosusega süüdi liiga kuum ahi, katseta järgmisel korral kraad kuni paar madalamalt.



HEA NÄIDE: See on minu viimane õnnestunud kogus kahest plaaditäiest. Parempoolne plaaditäis sai silmnähtavalt kuumaga liiga. Vasakpoolsed olid plaadil nr 2 ja ahju ukse kinni-lahti liigutamisega alanes pisut ahjukuumus. 



Tõsta plaat välja ning paari minuti pärast kalla paberile alla õrn veekiht, nii tulevad makroonid kergemini paberilt lahti. Kui kasutad silikoonist küpsetusalust, siis pole vaja. Vee kallamisel ole ettevaatlik, sest kui mõni tilk satub makroonile peale, sulab see kohe pahinal vedelaks. Jäta makroonid tagurpidi mõnele alusele jahtuma.

Makroonivaheliseks kreemiks kasutan ma peaaegu alati üht ja sama - põhjusel kuna kreemile ei hakka ma mõtlema enne kui makroonid ahjus ja selle kreemi koostisosad on mul alati olemas. Aga guugeldada oskavad kõik ja siinjuures jätan vabad käed. Minu kreemi juures pole muidugi kogused nii olulised, mina panen alati suvaliselt kokku:

* ca 100 g võid (see on õhtu otsa toasoojas olnud)
* ca 1 tl kakaod
* ca 2 tl tuhksuhkrut

Segan need hoolikalt kokku, täidan jällegi pritskoti (aga saab vabalt ka kreemi vahele määrides, nt teelusikaga) ja viin kaks makroonipoolt kokku nagu Jane Eyre'i raamatukangelased teose lõpus :)

Ja täiuslik magusasurm on olemas :)
















No comments:

Post a Comment