3/23/14

Martsipanikattega tort mascarpone-vahukoorekreemi ja marjadega



Nagu ikka, toob minust väikese martsipanimeistri esile kellegi sünnipäev. Seekord siis kalli õe! Tordi katsin naturaalse martsipaniga ning sinise suhkrumassiga. Lipsu tegin mõned päevad varem ja kasutasin suhkrumassi, sest see tahkub paremini ära ja säilitab oma kuju.

Mida vaja läks?
BISKVIIT:
5 muna
2 dl suhkrut
2,2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
VAHELE:
400 g Mascarpone toorjuustu
300 ml vahukoort
maitse järgi suhkrut, et saaks mõõdukalt magus, no nii umbes 3-4 spl
marju - mustikad ja vaarikad
KATTEKS:
värvilist martsipani ja või suhkrumassi (nt Suhkrukunsti poest)


 Biskviidi küpsetamiseks vahustasin muna ja suhkru (mass suureneb ja muutub helekollaseks), teise kaussi sõelusin jahu ja küpsetuspulbri ning segasin kuivained ettevaatlikult vispliga munamassi sisse. Kallasin taigna võiga määritud tavalisse koogivormi ja küpsetasin 200 kraadises ahjus 30 minutit, kontrollisin küpsusastet hambatikuga, mis jäi puhtaks. Kui kook oli jahtunud lõikasin selle horisontaalselt kolmeks võrdseks osaks. Kuna biskviit küpses ahjus pealt veidi kummi (nagu väike mägi), siis lõikasin ka selle osa keskelt ära, et kõik tükid oleksid võrdsed.

Valmistasin toorjuustust ja vahukoorest kreemi. Selleks vahustasin kõigepealt vahukoore suhkruga ära ning lisasin seejärel mascarpone ja mikserdasin kiirelt kreemi ühtlaseks, tulemus peaks olema küllaltki tugev ja tihke kreem. Kui teed tordi päev enne söömist, siis ei ole immutus ilmtingimata vajalik, kuid mahlasem tort on ikka parem. Immutuse valmistamiseks lase 2 dl vett koos 2-3 spl suhkruga korraks keema ja jahuta, seejärel pintselda iga biskviidi tükk eelnevalt immutusega üle. Immutatud alumisele biskviidi tükile kallasin ühtlaselt mustikaid, seejärel katsin poole kreemiga ning panin sellele omakorda vaarikaid. Asetasin järgmise kihi biskviiti, immutasin ning silusin spaatliga sellele ülejäänud kreemi, jättes alles vaid ca 2-3 spl kreemi (millega katsin tordi servad ja viimase biskviidikihi hästi õhukeselt, et martsipan sellele kinnituks) ning lõpuks asetasin viimase biskviidikihi, mille samuti immutasin ja katsin terve tordi martsipani ja kaunistustega.

No comments:

Post a Comment