4/1/13

Loominguline ja üsnagi lihtne jogurtikook

Hoiatan, et tegemist on lihtsa, kuid huvitavama tulemuse saavutamiseks aeganõudva koogiga, sest valmib želatiinist, mis vajab tahkumiseks aega. Kuna olin koogiga jõudnud juba vanaema juurde, kus polnud kaamerat, siis aitas mind seekord Instagram. Kook ise sai maitsev kooslus hapukast ja magusast.


Pildilt ei ole küll eriti aru saada, kuid lisaks sellele biskviidist põhjale, on koogil veel kaks eri värvi kihti (peal kollakas, all lillakas). Samas stiilis saab teha kui mitu kihti tahes, oleneb vaid meie poodide jogurtivalikust või nupukusest. Skeem on lihtne: ühes kihis võiks olla analoogne vahekord: 100 ml vahukoort + tassitäis jogurtit (250 ml) + 4 želatiini lehte (4 sellepärast, et ka vedelikku on 350 ml ehk ümardatult 400 ml). Või siis paksema kihi jaoks: 200 ml vahukoort + 2 tassitäit jogurtit (500ml) + 7 želatiini lehte (sest vedelikke on 700 ml). Ehk 100 ml vedeliku kohta käib üks želatiinileht. Mina tegingi pealmise jogurtikihi õhema ja alumise paksema samasuguse skeemi järgi.

Lisaks mainin, et jogurtite valik on küll igaühe enda teha. Minule meeldib kui jogurti sees pole tükke, vaid on puhas joogijgurt. Sellest lähtuvalt kasutasin mustika joogijogurtit ühe kihi jaoks ning maasika-banaani jogurtit teise kihi jaoks. Kuid see on täiesti maitse-eelistuste koht ja tasub olla maitsete koostamisel loominguline ja vaba.

Mida siis vaja läheb?

Põhja jaoks:
2 muna
2 spl suhkrut
3 kuhjaga spl jahu
näpuotsatäis küpsetuspulbrit

Meelepäraseid marju (kasutasin sügavkülmutist leitud ema maasikaid), aga sobivad ka näiteks virsikud või banaanid või misiganes isutab või jogurtitega hästi kokku sobib

300 ml vahukoort
250 ml üht sorti jogurtit (minul maasika-banaani)
500 ml teist sorti jogurtit (mustika)
11 želatiini lehte

Valmistasin biskviidi. Panin ahju 175 kraadi juurde sooja. Vahustasin muna korralikuks heledaks vahuks ning mikserdasin selle sisse suhkru. Sõelusin jahu ja küpsetuspulbri ning miksri abiga segasin ka selle segu hulka. Lõikasin küpsetuspaberist koogivormist pisut suurema ringi ning asetasin selle koogivormi põhja (lahtikäiva ääre panin omakorda paberile peale). Kallasin biskviittaigna vormi ning küpsetasin ca 13 minutit kuniks põhi oli kuldpruunikas. Võtsin ahjust välja, lasin jahtuda, võtsin ära küpsetuspaberi ning asetasin biskviidi vormi põhja tagasi, lisasin ka vormi servad tagasi.

Katsin koogipõhja ühtlaselt marjadega. Minu sügavkülmutatud maasikad olid üsna suhkrused, seega tasub arvestada, kas marjad või viljad, mida biskviidile panna, on magusad või mitte. Kui teil on kasutada midagi hapukamat, siis tasub jogurtite kihtidele lisada pisut suhkrut.

Panin 7 želatiini lehte 10 minutiks külma vette likku. Vahustasin 200 ml vahukoort kergeks vahuks ning segasin miksriga sisse 500 ml mustika jogurit. Väänasin želatiinist vee välja ning lahutasin selle 2-3 spl kuumas vees. Peenikese joana ja köögispaatli abiga segasin želatiini jogurtisegu sisse ning kallasin selle koogipõhjale ja marjadele. Lasin külmkapis jogurtil mõned tunnid tarduda. Valmistasin sama skeemi järgi teise kihi. Panin 4 želatiini lehte 10 minutiks külma vette likku. Vahustasin 100 ml vahukoort kergeks vahuks ja miksri abiga segasin sisse 250 ml maasika-banaani jogurtit. Väänasin želatiinist vee välja ning lahutasin selle 2-3 spl kuumas vees. Peenikese joana ja köögispaatli abiga segasin želatiini jogurtisegu sisse ning kallasin selle eelmisele jogurtikihile. Lasin taaskord tarduda (seekord tuli vahele terve öö) ning kaunistasin meelepäraselt.

Noa abiga tuleks jogurtikook koogivormi servade küljest lahti eraldada ning siis alles servad eemaldada.

Head meisterdamist :)







No comments:

Post a Comment