8/19/12

Tikri-toorjuustutort valge šokolaadiga



On väga innustav kui mu esimene enda välja mõeldud tort õnnestub 120 protsendiliselt! Nii juhtuski kui ma otsustasin riskida karusmarja toormoosiga (teadupärast on see tohutult hapu, isegi suurel hulgal suhkru lisamine võib jätta ikkagi sellise meki, et hapunäärmed töötavad täiel raual!). Üleüldiselt olen tortide ja kookide puhul väga suur toormoosi fänn. Marjad on värsked, nii maitseb ka moos paremini, aga mis peamine - suhkrukogust saad alati käigu pealt reguleerida täpselt selliseks nagu muud komponendid seda vajavad. Kuna mina kasutasin nii magusaid küpsiseid, valget šokolaadi kui vahukoort kaunistuseks, siis sobis hapu moos väga hästi. Muidugi ka sel korral pidin seda hulga suhkruga magusamaks utsitama. Pool kooki valmis ühel päeval, teine pool järgmisel, natuke oli nokitsemist, aga see suussulav maitse oli kõike seda väärt. Ja see tõesti tuligi nii õhuline, pehme ja tasakaalustatud nagu ma seda oma peas ette kujutasin. Aga pean tunnistama, et valge šokolaadi ja toorjuustu osa jaoks kasutasin veidi abimaterjali - väga toredat Pille Endeni ja Lia Virkuse retseptikogumikku "Võrratud koogid".

Mida vaja läks?
1 pakk Selma šokolaadiküpsiseid
ca 80 g sulatatud võid
200 g valget šokolaadi
200 g maitsestamata toorjuustu
4 dl vahukoort (lisaks veel 2 dl katmiseks)
1 dl suhkrut (lisaks veidi kattevahukoore sisse)
2 tl vanillisuhkrut
4 tl želatiinipulbrit (lisaks 4 spl külma vett)
topsitäis tikreid (tuli kuskil 3-4 dl toormoosi) , veidi jätsin kaunistuseks
5 želatiinilehte (kuna tarretasin kahte erinevat kihti, siis tahtsin seejuures katsetada mõlemat sorti tardainet; puru oli isegi mugavam. Üldiselt on pakenditel peal, kuidas üht või teist želatiini tuleb kasutada)



Algatuseks valmistasin põhja. Selle jaoks purustasin küpsised tampides neid käterätiku all pudrunuiaga. Sulatasin või ning segasin need kokku. Surusin küpsisepuru paberiga kaetud koogivormi põhja ning panin selle külmkappi seisma.

Seejärel valmis toorjuustu kiht. Kuumutasin potis 1 dl jagu vahukoort keemiseni, tõstsin pliidilt ning lisasin seejärel šokolaadi tükid ja segasin seni kuni need ära sulasid. Panin želatiinipulber 4 spl täie külma vee sisse paisuma - see protsess toimub kähku. Seejärel sulatasin mikrolaineahjus (võib ka veevannil) ca 10 sekundit želatiini ära, et see muutuks lihtsalt vedelaks ja tükke enam pole. Jätsin selle jahtuma ning mikserdasin 3 dl vahukoort tugevaks vahuks, lisasin kergelt segades pisut jahtunud sulašokolaadi. Ajasin ka suhkruga kergelt vahtu toorjuustu ning segasin ülejäänu sisse. Lõpetuseks niristasin peenikese joana pidevalt vispeldades želatiini. Kallasin selle küpsistest põhjale peale ning panin ööks külma. Üldiselt peaks piisama ka juba ca neljast tunnist.

Hommikul valmistasin toorjuustu želee. Püreestasin saumikseriga tikrid (jättes mõned kaunistuseks!), jätsin mõned väiksemad tükid sisse. Hakkasin jupp jupi haaval suhkrut lisama kuniks tundsin, et tulemus on paras. St et ei ole enam tapvalt hapu. Nagu ma enne mainisin, siis tahtsingi jätta moosile ülesande tasakaalustada kõike magusat, aga see kontrast ei saa ka meeletu olla. Panin želatiinilehed 5 minutiks külma vee sisse likku (nii, et need seal uppusid), seejärel pigistasin vee välja (pildil väänatud lehed) ning lahustasin 1 dl (kraani)kuuma vee sees. Lõpetuseks segasin tardaine tikrimoosi sisse ja kallasin tahenenud toorjuustu kihi peale. Seejärel seisis kook veel tunni-kaks külmkapis. Tordi viimistlesin vabakujulise vahukoorekihiga ning tikritega.

Esimene õnnelik nosija ja viimased neli tükki sõi ära tema kaasa!



No comments:

Post a Comment