7/23/12

Martsipanikattega biskviittort


Valmistasin oma esimese ametliku martsipanikattega tordi. Üldiselt on nii, et kui koogil on mingi põhjalikum kaunistus, siis pole enam suurt vahet, mis seal sees on - põhirõhk on ikka kattel. Ja siis hakkas mul viimase poole aasta jooksul kerima tõsine erialane huvi selle vastu, et mis seal sees ikkagi on. Selgub, et sees on enamasti kõige klassikalisem biskviit erinevate kreemidega (nt kohupiimkreem, võikreem, kakaokreem jne). Oluline osa on ka millelgi puuviljalisel või muul sellisel (you name it - mangod, banaanid, annanassid, kirsid, maasikad, sõstrad, kiivid, marmelaad, rosinad etc, etc) ja immutusel, mida ei tasu sugugi alahinnata. Biskviittordi võlu seisneb selles, et kuna sellel on suhteliselt ühtlane ja kindel pealiskiht, siis on teda ülihea ükskõik, mis moodusel, kaunistada! Kuna aga koolis õppisime viimasel õppesessioonil just martsipanist ja suhkrust kaunistusi tegema, siis tundsin ühe imearmsa neiu sünnipäeva lähenedes tungivat vajadust oma oskusi katsetada. Ma seekord oma harilikest blogilugejatest ei ootagi, et nad mu postitust loevad, aga ehk mõni minusugune guugeldaja, kes on ka mõelnud harilikku biskviittorti teha, jõuab selle lihtsa retseptini.


Paraku on aga nii, et ei saa Teile ristlõikest pilti näidata, sest kohas, kus tort lahti lõigati, ei olnud enam fotograafe. Aga võin Teile lubada, et see nägi välja nagu üks kõige klassikalisem kolme kihiga biskviittort, millel valge kreem punaste kirssidega vahel :)

Järgnev retsept on selline segaretsept mõnest teisest ja enda teadmistest.

BISKVIIT valmis ühes tükis, jahtununa lõikasin selle kolmeks.
5 muna
170 g suhkrut
170 g jahu
1 tl küpsetuspublrit

Vahustasin muna ja suhkru omavahel tugevaks vahuks (mass suureneb, vaht muutub heledamaks), sõelusin jahu ja segasin selle küpsetuspulbriga ning segasin kuivained rahulikult munamassi sisse. Kallasin küpsetuspaberiga kaetud koogivormi ning küpsetasin ca 30-35 minutit 200 kraadises ahjus (ühtlane, mitte ringlev kuumus). Biskviit on küpse kui see on pealt pruunikas ning sisse surutud puutikk jääb kuivaks. Jahtunud biskviidi lõikasin kihiti kolmeks.

KREEM
200 ml vahukoort (+ veidi suhkrut, maitse järgi, mina panin ca 1 spl)
üks tuub vanilli kohupiima (võib ka muu maitselist)
150 ml hapukoort

Vahustasin koore ja suhkru tugevaks vahuks ning segasin ülejäänu sinna sisse.

Seejärel tükeldasin kompoti kirsid poolikuks. No nii umbes pool kuni kolmveerand kompotti. Maitse järgi. Kompotis tekkinud mahla kasutasin immutuseks. Pintseldasin alumise kihi biskviiti mõnusalt punaseks ja niiskeks, katsin kreemiga, asetasin peale teise kihi biskviiti ning surusin veidi kätega kogu kupatust alla poole. Immutasin taaskord ning katsin kreemiga, asetasin kolmanda kihi, surusin veelkord, immutasin (pealmist kihti kõige rohkem, sellel pole enam kandvat rolli) ning panin veel veidi kreemi peale ning külgedele, et oleks hõlpsam marmelaadi peale asetada. Lisaks marmelaadile kasutasin sulanud šokolaadi.

1 comment:

  1. Martsipani paned ikka tordile mitte marmelaadi?🙄😃

    ReplyDelete