10/10/11

Šokolaadi-toorjuustukook ehk kunstiline vabadus


Esimest korda Hummingbird kokaraamatu läbi võtmise jooksul olen lahkunud oma ajutisest kodulinnast Tartust ja sõitnud minu alalisse kodulinna Tallinnasse saades selle juures võimaluse kasutada köögis hoopiski oma ema köögitarbeid, mille valik on umbes kolm ja pool korda suurem ja mis lihtsustab oluliselt mu katsetusi. Üheks selliseks asjaks oli köögikombain, mida mul endal veel pole, aga mida ma oleks tõenäoliselt saumikseri ja/või pudrunuiaga kuidagi asendanud. Kook ise valmis kingituseks minu sõbrale ja need paar inimest, kes selleni viitsisid küünitada, tundub, et jäid rahule. Nimelt selle retsepti üles tähendamine saigi motivatsiooni juurde sellest, et minu käest retsepti küsiti, mis on kompliment omaette.

Mida vaja läks?
900 g toorjuustu
190 g suhkurt
1 tl vanilliekstrakti
4 muna
200 g tumedat šokolaadi

Põhja jaoks:
200 g muredaid küpsiseid
2 spl kakaopulbrit
150 g sulatatud magedat võid

Kaunistuseks:
Originaalil kaunistuselemente pole,
mina kasutasin klassikalisi füüsaleid ja tuhksuhkurt,
aga kindlasti sobib ka nt sulatet valge šokolaad või
glasuur või ka šokolaadipuru

Alustuseks valmistasin põhja. Selleks murendasin küpsised (hea on kasutada Digestive küpsiseid, see on turvaline, aga mina proovisin seekord šokolaadi ja vanilje küpsiseid). Kasutasin köögikombaini, et oleks hea ka muud lisada: kakaopulber ja siis sulavõi. Tõstsin katte koogivormile ja surusin lusika ja näppude vahel selle põhja külge kinni. Kuna koogivorm peab 45 minutit ahjus olema veel suurema ahjuvormi sees, mille põhjas on vesi, siis tuleks veenduda, et see koogivorm vett alt läbi ei lase. Kui see oht siiski on, siis on variant kasutada koogivormi, mis ei käi lahti (nagu kauss), kuhu panna sisse küpsetuspaber, et sellega see hiljem välja tõsta. Panin koogivormi koos -põhjaga külmkappi seniks kuni muud valmistasin.

Kuumutasin ahju 150 kraadi peale. Panin šokolaadi kuuma vee vanni, aga tuletan meelde, et Hummingbird soovitab kindlasti, et anuma põhi, mille sees on šokolaad, ei puutuks kokku selle kuuma veega, mis on alumises potis.


Samal ajal kui šokolaad sulas, mikserdasin kokku toorjuustu, suhkru ja vanilliekstrakti, kuniks tekkis tihe ühtlane mass. Lisasin ükshaaval munad, pidevalt segades. Toorjuust jääb kindlasti anuma servadesse kinni, nii et kaabi ka see vahepeal lahti. Segu peab olema ühtlane ja kreemjas. Liiga kaua aga mikserdada ei tohi, sest toorjuust muutub lõpuks liiga vedelaks. 

Kui šokolaad on sulanud, segasin paar lusikatäit toorjuustumassi selle sisse, et temperatuurid ühtlustuks ja lõpuks kallasin mõlemad segud kokku. Valasin segu külmale koogipõhjale ning asetasin koogivormi sellest suuremasse kõrgete servadega ahjuvormi ning kallasin selle suurema sisse vee, nii et 2/3 koogist oleks vee sees. Küpsetasin ahjus ca 45 minutit, viimasel kümnel minutil jälgisin, et kook ei kõrbeks. Kate peab pealt kergelt veel võbisema. Lase maha jahtuda, kata pealt kinni ning pane ööks külmikusse. Kaunista ja vitsuta :)





No comments:

Post a Comment