10/15/11

Pähklivõiküpsised


Täna oli kindel plaan ise endale midagi õhtuseks maiustamiseks meisterdada. Kuna aga küpsisteni pole veel jõudnud, siis oli põhjust mõnda nendest katsetada. Selles katsetuses tuli selgelt välja erinevate riikide/maailmajagude vaheline arusaam teatud toorainetest. Ameerika filmidest olete kindlasti näinud kui lapsed enne kooli saiale maapähklivõiet määrivad - see on kreemjalt helebeež. Meil Eestis on müügil peamiselt siiski tume-tumepruun šokolaadivõi pähklitega (parematest poodidest võib siiski ka seda heledat leida). Seetõttu said minu küpsised täna helebeeži asemel tumepruunid. Aga maitses ei ole seda kompromissi sugugi tunda.

Mida vaja läks?
225 magedat võid
200 g peensuhkurt
200 g peenikest pruuni suhkurt
2 muna
0,5 tl vanilliekstrakti
240 g pähklitega maapähklivõid
340 g nisujahu
2,5 tl söögisoodat
0,5 tl soola
75 g hakitud tumedat šokolaadi

Tuletan jällekord meelde, et olin suhkru kasutamisel ettevaatlik ning päris nii uhke kaarega nagu Hummingbird seda ei visanud. Vähendasin seda 100-150 g võrra. Sellest hoolimata said küpsised piisavalt magusad, et serveerisin neid oma katsejänes nr 1-le koos hapuka õunamahlaga. Parim oleks olnud muidugi piimaga, aga seda meil õigeks hetkeks enam ei olnud. 



Kuumutasin ahju 170 kraadile. Vahustasin või ning suhkrud ja lisasin ühe kaupa munad. Aeglustasin mikseri kiirust ning lisasin vanilliekstrakti ja pähklivõi. (Koolibri raamatus muide oli info pähklivõi kohta vahele jäetud, pidin selle internetist välja kaapima, et mis hetkel see taignale lisada).


Lisasin soola, sooda ja jahu ning segasin põhjalikult. Segasin sisse hakitud šokolaadi. Meisterdasin paberiga kaetud ahjuplaadile mõnusad taignapallid korralike vahedega, sest antud pallid hakkavad kuumas lamedaks vajuma. Lasin küpseda 10 minutit ning siis tõstsin nad välja jahtuma, sest nad küpsevad ise veidi edasi.  Ka nende esialgu tunduv ülim pehmus muutub ja jahtunult küpsised juba krõmpsuvad. Katsejänes nr 1 M-le väga meeldis ning ta hävitas pool mu küpsisetornist üsna kiiresti! 



No comments:

Post a Comment