4/14/16

Kahe šokolaadi vahu tort banaanidega


See tort on veidi aeganõudvam ja mitmeetapilisem, aga tulemus kindlasti vaeva väärt. Mina valmistasin selle magusamõnu puhuks kui läksime ühte imeilusasse kodusse soolaleivale ja tundsin, et peab valmistama midagi võrdväärselt peent.

Muuseas - pealmine kiht on šokolaadi mousse retsept (mina lisan tordile vaid ka veidi želatiini), mille sain Taanis praktikal olles. See on tegelikult eraldi magustoit ja imeline ka niisama kausist süües, veidikese marjade või puuviljadega, Imeline!

Sisuliselt on seal neli erinevat kihti ja seetõttu loetlen ka valmistamise kolmes etapis nii nagu mina seda valmistasin. Ettevalmistusest nii palju, et koogivormi põhja tuleks panna üks küpsetuspaber, panna koogivormi servad külge ja lõigata seejärel alt väljajäänud paber ümmarguseks. Seejärel tuleks (kahe) pika küpsetuspaberiribaga vooderdada koogivormi ääred. Selle riba saab koogi valmis saades kerge vaevaga siis koogi küljest eemaldada. Allolevalt pildilt on näha biskviiditainas ja koogivormi sisse paigutatud ribad. Samuti mainiksin ära, et soovitan peale igat etappi kausid ja töövahendid ära loputada ja kindlasti korralikult kuivatada, sest muidu tekib liiga palju laga või saavad töövahendid otsa.



I etapp - biskviit

Mida vaja läks?
3 tk muna
4 spl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 spl suhkrut
(veidi mahla niisutamiseks)

Vahustasin munad, lisasin suhkru ja lõpuks jahu ja küpsetuspulbri. Vahustasin võrdlemisi kiirelt ja vähe. Küpsetasin ca 13 minutit 175 kraadises ahjus. Valminuna lasin täielikult maha jahtuda ja niisutasin korralikult oma koduse õunamahlaga.

2 tk banaanid

Viilutasin banaanid tükkideks ja katsin ühtlaselt jahtunud biskviidikihi. 

II etapp - valge šokolaadivaht

Mida vaja läks?
100 g valget šokolaadi
2 dl vahukoort
2 želatiinilehte (pane mõneks minutiks külma vette likku ja veekeedu kannu veidi vett keema)

Sulatasin vesivannil valge šokolaadi. Vahustasin vahukoore mitte lõplikult kõvaks vahuks, vaid pigem keskmiseks. Segasin spaatliga 1 kuhjaga spl vahukoort sulanud valge šokolaadi sisse kiirete liigutustega, et ühtlustada temperatuure. Seejärel segasin šokolaadi ülejäänud vahukoore sisse samamoodi kiirelt ja tõhusalt. Jääb vedelam kreem. Väänasin peopesas välja želatiinilehed ja panin teise kaussi, kallasin peale 2-3 spl tulikuuma vett ja segasin lusikaga ära (želatiin sulab). Niristasin sulanud želatiini peene joana vahukoore-šokolaadi hulka ja segasin spaatliga kokku. Kallasin biskviidi ja banaani põhjale ja pane järgmiseks etapiks külma.

III etapp - tumeda šokolaadi vaht

Mida vaja läks?
5 tk munakollast ja 5 tk munavalget
75 g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
150 g tumedat šokolaadi
1 dl vahukoort
2 tk želatiinilehte (pane samuti külma vette ja hoia tulikuum vesi käepärast)

Tekib kolm kaussi, mis lõpuks on vaja kokku segada. Panin šokolaadi vesivannile sulama. Eraldasin munakollased valgetest. Vahustasin ühes kausis kollased suhkrutega, teises kausis munavalge tugevaks vahuks. Kolmandas kausis mikserdasin vahukoore kergeks vahuks. Edasi segasin kõike spaatliga: Segasin munad kokku, tõstsin jälle kerge portsu munavahtu šokolaadi hulka, et temperatuure ühtlustada ja seejärel kallasin kogu šokolaadi munade hulka. Seejärel segasin sinna ka vahukoore. Peopesas väänasin välja želatiini ja segasin mõne spl tulikuuma veega ja lahustasin. Peene joana niristasin šokolaadivahusse ja segasin kiirelt spaatliga läbi. Kallasin valge šokolaadivahule peale ja jätsin kõik mitmeks tunniks külma. Kaunistasin mõne šokolaadiriba ja tuhksuhkruga ning maasikatega. Lõpuks eemaldasin ettevaatlikult koogivormiservad ja serva küljes olnud paberiribad.





No comments:

Post a Comment